Egypten vil ændre svensk lov

“Muslimer har behov for retslig beskyttelse mod, at profeten Muhammed bliver hånet, nogenlunde som det jøder og homoseksuelle har,” siger den egyptiske ambassadør i Sverige ifølge Netavisen 180 grader, den 7. september 2007. Denne respekt skal ind i det svenske skolesystem og i journalistuddannelserne, mener han. I modsætning til, hvad der forlød inden mødet, forelagde de muslimske ambassadører dog ikke disse krav for den svenske statsminister.

Én ting er, at muslimerne vil have deres religiøse interesser varetaget. Det er deres ret. Det er lige så klart, at de ikke har krav på, at deres ønsker imødekommes i et demokrati.

Man kan nok ikke forvente, at muslimer skal forstå – og i al fald ikke være enige i, at deres krav om at få Muhammed beskyttet set med kristne øjne er et krav om at beskytte en falsk profet og en kætter. I det er der intet nyt.

Man kan måske heller ikke forvente, at de skal forstå, at det for en historisk bevidst person også er svært at glemme, at muslimske magthavere har ført utallige krige mod såvel jøder som kristne. Der er en grund til, at vestlige magter de sidste 200 år ikke har ønsket at give muslimske lande mere magt end man har været nødt til. Den vedholdne muslimske retorik gør det heller ikke nemmere.

Man kunne så muligvis forvente, at en muslimsk ambassadør ville tænke sig om, før han blander sig i sit værtslands lovgivning med så bastante krav.

Måske understreger det bare, hvordan han tænker – som muslim og som egypter. Men man skal ikke tage for let på sagen, for reaktionerne på Muhammed-forløbet i Danmark viser, hvad Egypten kan medvirke til.

PS: Se også – a propos – “Svenskere i Mellemøsten rådes til forsigtighed.” Svenske politikere er også kritiske ifølge Børsen/ritzau: “Sverige kritisk over for ambassadør-krav.”

Update: Det foregående link er dødt, men her er den samme eller en lignende artikel: Svenske politikere kritiske over for ambassadørers krav