Et par borgerlige ord om islam

Der siges meget, der kan diskuteres, om islams væsen og historie. 1. februar 2010 blev der – for en gangs skyld, fristes jeg til at sige – sagt noget både klart og korrekt om islam, nemlig af lektor Thomas Hoffmann, der er en af redaktørerne af Gads leksikon om islam. Kim Møller fra Uriasposten har følgende transkription.

Thomas Hoffmann: Det er jo vanskeligt for mig som ikke-muslim, at hævde muslimer fortolker deres religion forkert. Det kan godt være jeg synes det er moralsk forkert – det synes jeg selvfølgelig, men det er vanskeligt for mig at sige som forsker, at han eller hun som vælger at gå i martyrdøden i en selvmordsaktion, har fortolket islam forkert. For de kan jo ofte henvise til forskellige vers i Koranen, som netop henviser til martyrtraditioner eller til jihadtraditionen, hvor man kæmper mod uretfærdige herskere, eller hvor man kæmper for udbredelsen af islam. Der er jo simpelthen, dels passagerne i Koranen og i hele det helligtekstlige univers, og så er der også en lang og prominent historisk tradition for jihad, som de også kan henvise til. Alt sammen det udgør til sammen en meget – i bogstaveligste forstand – sprængfarlig cocktail som kan bruges til at legitimere forskellige former for væbnede konflikt.

Thomas Hoffmann havde en del gode sproglige pointer, som du kan læse mere om i artiklen: Thomas Hoffmann: – vanskeligt for mig som forsker at påstå jihadister fortolker islam forkert. Man kan jo håbe, at medierne vil bruge Thomas Hoffmann noget mere. Men måske vil de prøve at tie ham ihjel, sådan som de af og til gør, når der er synspunkter, der ikke passer dem. Men hvis du vil vide nok, skal du læse Møllers blog.

Kim Møller blev for nogle dage siden slået ned. Ikke af muslimer, men af venstreorienterede. Det er under al kritik, at der har været skrevet og sagt så lidt om det i medierne. Det er tankevækkende, hvem der griber til trusler og overfald, men det er en anden historie.

En anden religion, der burde siges noget mere om, er klimareligionen. Her har der været ganske vægtige afsløringer af videnskabelig uredelighed i de seneste måneder. Det skulle man ikke tro, hvis man vurderede ud fra de danske såkaldte mainstream medier.