Muslimsk reformbevægelse?!

I Jyllands-Posten fra den 24. marts kan læse om tyske muslimer, der er under mistanke for svindel og støtte til militante islamistiske aktiviteter. Det er i sig selv en interessant historie. Artiklen er ikke online i skrivende stund.

En af dem, der officielt er mistænkt, er Ibrahim El-Zayat. Officielt fraskriver han sig enhver forbindelse med “ekstremistiske islamister”.

Men den øverste leder af “det ekstremistiske Islamiske Broderskab i Egypten” har betegnet ham som “chef for De muslimske Brødre i Tyskland”.

Faktisk har El-Zayat omtalt broderskabet som “den vigtigste islamiske reformbevægelse i det 20. århundrede”.

Reformbevægelse? Ja, men man skal huske, at reform jo har ret så forskellig betydning afhængig af, hvad der er målet med en reform. Vestlige er nok tilbøjelige til at tolke religiøse reformer i retning af liberalisering eller – hvis man har nogen historisk viden – som en tilbagevenden til en religions oprindelige indhold.

Nu kan man måske ikke helt vide, hvad islam oprindeligt var. Den har udviklet sig, både før og efter at kilderne er skrevet ned.

Men Det islamiske Broderskab har i al fald ikke til hensigt at gennemføre nogen reformation à la Luther eller en  moderne liberalisering.

De er tværtimod ekstremistiske, sådan som også artiklen af Jørn Uz Ruby nævner det.

Så meget desto vigtigere er det at se på, hvad sådanne bevægelser mener, og hvilke pengestrømme der er i forbindelse med dem.

Læs artiklen og bliv lidt klogere. Læs Helle Merete Brix’ Mod mørket og blive endnu klogere.