Søg i grammatiske strukturer i BHS

Jeg sidder og kigger nærmere på de nye funktioner i SESB 3 (Stuttgarter Elektronische Studienbibel). Jeg vil ikke på nogen måde kalde mig ekspert på hebraisk, men jeg kan da som regel stave mig igennem, hvad jeg har brug for at læse. Det gør jeg af og til, bl.a. fordi jeg synes, man ikke skal lade sine kundskaber forfalde. Derfor læser jeg også om hebraisk grammatik.

SESB 3 har funktioner, som jeg ikke nævnte i mit tidligere indlæg ([intlink id=”161″ type=”post” /]). For det første er der en søgemaskine, der kan langt mere end formentlig nogen anden søgemotor: EMDROS. Ophavsmanden er en dansk datalingvist, Ulrik Sandborg-Petersen.

Søgning i WIVU-databasen

Søgning i WIVU-databasen

Men for det andet er der et interface, der gør det muligt at søge på måder, der hidtil (vist) kun har været tilgængelige for forskere, der arbejder med specialprogrammer. I al fald kan man via menuen Syntaktisk søgning få adgang til at søge i WIVU-databasen. Der medfølger en video, der viser, hvordan man søger i narrative tekster som 2 Mos 33. Man kan altså ikke kun søge på et ords opslagsform eller grammatiske former. Man kan søge på hierarkiske strukturer, f.eks. efter subjekter og prædikanter i de sætninger, der bærer hovedfortællingen.

Jeg vil nødigt give afkald på BibleWorks – af mange grunde. Men når man hertil lægger, at man nu har tekstkritiske apparater til hele Bibelen på græsk, hebraisk/aramaisk og latin, så må man konkludere, at SESB3 er uundværlig for seriøst eksegetisk arbejde.

I øvrigt indeholder SESB3 nu både den “nye” og den “gamle” dansk bibeloversættelse.