Saudi-arabisk afradikalisering?

Anne Kirstine Waage Beck, cand.mag. i arabisk og forskningsassistent på Dansk Institut for Internationale Studier har en analyse i Jyllands-Posten den 23. marts 2009.

Saudi-arabien har et rehabiliteteringsprogram for militante islamister. Hvordan rehabiliteres de? Der er en social side, hvor socialrådgivere og psykologer hjælper de unge til “job, bolig, bil og i nogle tilfælde en kone.” Det ligner jo næsten en belønning.

Til gengæld skal de så afsværge sig deres militante ideologi. Nå nej. De får godt at vide, at man ikke skal benægte legitimiteten af det saudi-arabiske kongestyre, og mon ikke de kan gå med til det?

Men de får også undervisning af 150 skriftlærde, der skal lære dem en form af islam, der “tager luften ud af Al Qaidas retfærdiggørelse af vold”. Men denne form for islam er wahhabismen, som Saudi-Arabien støtter og udbreder både indenlands og udenlands.

I samme avis kan man for øvrigt læse, at Københavns politi mener, at indvandrerbanderne i København har mange unge, der går ind for de mere radikale udgaver af deres religion.

Af en eller anden grund  – eller måske snarere af mange grunde – lykkes det ikke rigtig for de virkelig seriøse muslimer at leve i selvhengivende næstekærlighed osv. I al fald ikke sådan, som vi forstår disse begreber i Vesten.

Det virker ikke at sætte ræven til at vogte fjerkræ. Slet ikke hvis ræven undervises i at være ræverød, eller hvad sådan noget nu hedder.