Pergamon-artikel

Bible History Daily udgav før jul en opdateret artikel om Pergamon (Pergamum i tidligere oversættelser). Pergamon var berømt i antikken for lægen Galen og sit store bibliotek.

Her ses en model af Pergamon (foto: Wladyslaw Sojka  – hold musen over billedet for at se CC-licens m.m.). På WikiPedia er billedet annoteret.

Modell Pergamonmuseum

Adskillige store bygningsværker fandtes i byen. Her ses det berømte Pergamon-alter, som nu befinder sig på Pergamonmuseet i Berlin (foto: Jah Mehlich, WikiMedia – hold musen over billedet for at se CC-licens m.m.). Pergamon-alteret var ikke det eneste store bygningsværk i Pergamon. Biblioteket var også imponerende.

Eftersom dette alter – det er ikke et tempel, men snarere et alter tilhørende Athene-templet ovenfor det (se til dette afsnit Pergamon Altar 1.2) – brugtes som offersted, var det naturligvis vigtigt for Pergamon, for det var vigtigt at have gudernes gunst. De kristne vidste derimod, at det intet hjalp at dyrke disse magtesløse guder, som ikke kunne frelse, og som medførte et liv i frygt og usikkerhed. Det gjorde ikke den store forskel, om det var Athene, Athene og Zeus, Dionysos eller en helt fjerde (af)gud.

Berlin - Pergamonmuseum - Altar 01

Læs artiklen Ancient Pergamon, som indeholder mange nyttige informationer, mens tolkningerne i forhold til Åbenbaringsbogen som altid kan diskuteres.

Opdateret 5. januar 2015